Kan een hond 100% plantaardig eten?

Kan een hond 100% plantaardig eten?

Plantaardige voeding wordt steeds populairder. Het is goed voor onze gezondheid, onze planeet en we besparen er tal dierenlevens mee. Met al deze voordelen hebben we vanuit PAWR complete plantaardige hondenvoedingen ontwikkeld, dit roept soms nog wat vragen op. In deze blog bespreken we de meest gestelde vraag: Kan een hond een plantaardig dieet hebben zonder daardoor op termijn problemen van te ondervinden? 

Voordat je besluit je hond plantaardig eten te gaan geven wil je natuurlijk weten of je hem daar niets tekort mee doet. Als dierenarts en voedingsdeskundige met 15 jaar ervaring delen wij onze kennis over plantaardige voeding. 

Ondanks dat het misschien voor velen nieuw is, is plantaardige hondenvoeding zeker niet nieuw. Het wordt namelijk al jaren door dierenartsen en hondenvoedingsdeskundigen ingezet als een hypoallergene voeding met positieve gevolgen. Het is namelijk door de plantaardige eiwitten allergie vriendelijk en super licht verteerbaar. Vanuit deze adviezen is al jaren bewezen dat plantaardige voeding gezond is. 

Bij het maken van een goede voeding gaat het namelijk om de voedingstoffen die in de voeding zit en niet om de ingrediënten. Dat betekent dus niet dat honden per sé een bepaald ingrediënt, zoals vlees, nodig hebben. Als de juiste voedingsstoffen in hondenvoeding zit, dan heb je een voeding waarop een hond lang en gezond kan leven. Al deze voedingstoffen kunnen ook uit plantaardige ingrediënten gehaald worden waarmee een complete plantaardige voeding alles bevat wat een hond nodig heeft. Al onze voedingen zijn met zorg samengesteld door dierenarts en voedingsdeskundigen volgens de richtlijnen van de Europese FEDIAF.  

 

De geschiedenis 

Om toe te lichten waarom een hond alle voedingstoffen kan halen uit plantaardige nutriënten gaan we 15.000 jaar terug in de tijd. In de loop van de jaren is de hond gedomesticeerd waarbij niet alleen het uiterlijk is veranderd, maar ook zijn spijsverteringssysteem. In deze jaren gaven wij de hond te eten wat voornamelijk de rest uit ‘de pot’ was. Deze resten waren voornamelijk plantaardig. Als je hier wat technischer op in gaat, heeft de hond enzymen en micro-organismen die ervoor zorgen dat plantaardige ingrediënten goed opgenomen worden en er eiwitten aangemaakt worden die normaal gezien uit vlees afkomstig zijn.

 

Hypoallergene voeding 

De reden dat er al jarenlang bewijs is dat plantaardige voeding een perfecte basis is voor een gezond leven komt doordat de voeding vaak als hypoallergene voeding geadviseerd wordt door de experts. Een groot deel van de honden met een voedselallergie is allergisch voor dierlijke eiwitten. Voor honden met gevoelige darmen zoals bepaalde rassen (kortsnuiten: mopshond, bulldog, boxer etc.) is plantaardige voeding ook een vaak gegeven advies doordat plantaardige eiwitten lichter verteerbaar zijn dan dierlijke eiwitten. 

 

Onze plantaardige formule 

Met 15 jaar ervaring in plantaardige voeding weten we als geen ander welke ingrediënten goed zijn voor de gezondheid van de hond en kwalitatief het best opgenomen worden. Door gebruik te maken van een mix van verschillende eiwitbronnen, hoogwaardige plantaardige oliën en superfoods ontwikkelen we recepturen waar de gezondheid van de hond voorop staat. 

 

Kortom: Onze plantaardige voedingen zijn compleet, voldoen aan de richtlijnen van de Europese FEDIAF, zijn met zorg samengesteld door experts én is ook nog eens beter voor het mooier maken van de wereld om ons heen!