De wetenschap achter plantaardig hondenvoer

De wetenschap achter plantaardig hondenvoer

Ondanks dat plantaardige voeding niet nieuw is, ervaar je overstappen naar een plantaardiger dieet voor je hond wellicht nog als een big deal. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hondeneigenaren die hun viervoeter plantaardig voeden gezondheidsvoordelen ervaren, maar hoe zit het met de wetenschap? In deze blog benoemen we verschillende wetenschappelijke onderzoeken die laten zien waarom je juist wel de stap kan maken. 

 

Een hond is een alleseter

Honden hebben tot wel 30 enzymen die plantaardig voedsel goed kunnen verteren. Hierdoor is de hond net als de mens een omnivoor en geen carnivoor. In vergelijking met de wolf die 2 enzymen heeft, kunnen honden niet meer vergeleken worden met hun afstammeling. Zelfs de vroege voorouders van de hond (5.000 tot 7.000 jaar terug) was al dermate gedomesticeerd dat ze geheel konden leven op een zetmeelrijk - plantaardig dieet.

Onderzoek aan de Uppsala University in Zweden geleid door Erik Axelsson 

 

Bepaalde mineralen worden beter opgenomen met een plantaardig dieet

In 2017 vergeleek Cargo-Froom de opname van mineralen bij honden op dierlijke voeding versus plantaardige voeding. Hieruit bleek dat de opname van calcium, fosfor en ijzer beter is bij honden die een grotendeels plantaardig dieet krijgen.

 

Geen verschil in bloedwaardes

Onder een groep Siberische slede husky's is gedurende 4 maanden onderzoek gedaan naar de bloedwaardes bij het voeren van een plantaardig dieet versus dierlijk dieet. Voor dit onderzoek is de groep sledehonden opgesplitst in een groep die een plantaardige dieet kreeg en een groep die een dierlijk dieet kreeg. Omdat intensieve beweging meer vraagt van het lichaam en daarmee ook hogere eisen stelt aan de voeding is deze onderzoeksperiode inclusief 10 weken wedstrijdraces. Het onderzoek toont voor, tijdens en na afloop aan dat alle honden in uitstekende fysieke conditie verkeren en de bloedwaardes binnen het normale bereik vallen.

  

De vertering van koolhydraten

Koolhydraten kunnen tot meer dan 98% verteerd worden, in vergelijking met sommige vleesbronnen die de 90% nog niet eens halen is dit een uiterst hoge verteerbaarheid. In beide onderzoeken van Dier wetenschapper Murray in 1999 en Veterinair wetenschapper Carciofi in 2008 wordt dit bevestigd. 

 

Heb je nog vragen over het plantaardig(er) voeren van je viervoeter? Neem contact met ons op!