De wetenschap achter plantaardige voeding voor honden

Ondanks dat plantaardige voeding niet nieuw is, ervaar je overstappen naar een plantaardiger dieet voor je hond wellicht nog als een big deal. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hondeneigenaren die hun viervoeter plantaardig voeden gezondheidsvoordelen ervaren, maar hoe zit het met de wetenschap? In deze blog benoemen we verschillende wetenschappelijke onderzoeken die laten zien waarom je juist wel de stap kan maken. 

 

Een hond is een alleseter

Het is een feit dat honden tot wel 30 enzymen hebben die plantaardig voedsel goed kunnen verteren. Hierdoor zijn ze, net als mensen, omnivoren en geen carnivoren. In vergelijking met de wolf, die slechts 2 enzymen heeft, kunnen honden niet meer worden vergeleken met hun afstammeling. Zelfs de vroege voorouders van de hond (5.000 tot 7.000 jaar geleden) waren al dusdanig gedomesticeerd dat ze geheel konden leven op een zetmeelrijk - plantaardig dieet. Dit blijkt uit onderzoek aan de Uppsala University in Zweden, geleid door Erik Axelsson.

Onderzoek aan de Uppsala University in Zweden geleid door Erik Axelsson 

 

Bepaalde mineralen worden beter opgenomen met een plantaardig dieet

Bepaalde mineralen worden beter opgenomen met een plantaardig dieet. In 2017 vergeleek Cargo-Froom de opname van mineralen bij honden op dierlijke voeding versus plantaardige voeding. Hieruit bleek dat de opname van calcium, fosfor en ijzer beter is bij honden die een grotendeels plantaardig dieet krijgen.

 

Geen verschil in bloedwaardes

Onder een groep Siberische sledehonden werd gedurende 4 maandeonderzoek gedaan naar de bloedwaardes bij het voeren van een plantaardig dieet versus dierlijk dieet. Onder een groep Siberische sledehonden werd gedurende 4 maanden onderzoek gedaan naar de bloedwaarden bij het voeren van een plantaardig dieet versus dierlijk dieet. Voor dit onderzoek werd de groep sledehonden opgesplitst in een groep die een vegan dieet kreeg en een groep die een dierlijk dieet kreeg. Omdat intensieve beweging meer vraagt van het lichaam en daarmee ook hogere eisen stelt aan de voeding, omvatte deze onderzoeksperiode ook 10 weken wedstrijdraces. Het onderzoek toonde aan dat alle honden in uitstekende fysieke conditie verkeerden en dat de bloedwaarden binnen het normale bereik vielen.

 

  

De vertering van koolhydraten

Koolhydraten kunnen tot meer dan 98% worden verteerd, in vergelijking met sommige vleesbronnen die de 90% nog niet eens halen. Dit is een uiterst hoge verteerbaarheid en wordt bevestigd in beide onderzoeken van Dier wetenschapper Murray in 1999 en Veterinair wetenschapper Carciofi in 2008.

 

Uit deze onderzoeken blijkt dat het voeren van een plantaardig dieet aan honden geen negatief effect heeft op hun gezondheid. Sterker nog, er zijn zelfs voordelen te behalen zoals betere opname van bepaalde mineralen. Een hond is immers een alleseter en kan prima overleven op een plantaardig dieet.

Heb je nog vragen over het plantaardig(er) voeren van je viervoeter? Neem hier contact met ons op!

0 berichten

Een reactie achterlaten

Let op, berichten moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden

 • beet booster plantaardig hondenvoer | plantaardig hondenvoer
  beet booster plantaardig hondenvoer | vegan hondenvoer
  Beet Booster Plantaardig hondenvoer 750 gram

  Beet Booster Plantaardig hondenvoer 750 gram

  Reguliere prijs €10,95
 • golden glow plantaardig hondenvoer
  Golden Glow Plantaardig hondenvoer 750 gram

  Golden Glow Plantaardig hondenvoer 750 gram

  Reguliere prijs €10,95
 • green glory vegetarisch hondenvoeding
  green glory vegetarisch hondenvoer
  Green Glory Plantaardig hondenvoer 750 gram

  Green Glory Plantaardig hondenvoer 750 gram

  Reguliere prijs €10,95